Chirurgul MIRCEA BEURAN, totul despre simptomele tăcute ale CANCERULUI
ALTCEVA cu Adrian Artene
Acasă » Vedete » Doliu de Sărbători. A murit pe patul de spital, răpus de cancer

Doliu de Sărbători. A murit pe patul de spital, răpus de cancer

De: Cristian Lisandru 29/12/2018 | 11:08
Doliu de Sărbători. A murit pe patul de spital, răpus de cancer
Doliu de Sărbători. A murit pe patul de spital, răpus de cancer

Scriitorul Amos Oz a murit vineri, la vârsta de 79 de ani, arată publicaţia The Jerusalem Post. Câştigător al premiului de stat din Israel pentru literatură Amos Oz, era unul dintre cei mai cunoscuţi scriitori contemporani. A încetat din viaţă în urma unei afecţiuni cauzate de cancer. Era căsătorit şi avea trei copii.

Amos Oz s-a născut la Ierusalim în 1939, într-o familie de cărturari şi profesori, originară din Polonia şi Rusia. Figura tutelară a familiei, aşa cum apare în cunoscutul său roman autobiografic de mai târziu, „Poveste despre dragoste şi întuneric”, este fratele bunicului patern, profesorul doctor Joseph Klausner. Venit în Palestina la începutul secolului trecut, acesta va ajunge pe culmile recunoaşterii sociale şi intelectuale – o stradă din Ierusalim îi poartă numele, în timp ce scrierile lui sunt de referinţă în bibliografia iudaismului.

Părinţii lui Amos vor avea însă un alt destin: tatăl lui, Yehuda Arieh Klausner, deşi studiase literatura şi istoria în Polonia, cunoştea 17 limbi şi avea o cultură vastă, va rămâne în umbra unchiului său, fiind nevoit să accepte un post modest de bibliotecar, în timp ce mama lui, Fania, o femeie la fel de cultivată, de o sensibilitate aparte, purtând în suflet nostalgia Europei, va ceda în faţa greutăţilor şi a lipsurilor vieţii de emigrant şi se va sinucide când Amos împlinea vârsta de 12 ani.

A murit scriitorul Amos Oz

Adolescentul fragil care a părăsit Ierusalimul la 15 ani

În 1954, la 15 ani, adolescentul fragil şi crescut printre cărţi se răzvrăteşte împotriva tatălui şi părăseşte Ierusalimul. Se stabileşte în kibbutzul Hulda, unde îşi va schimba numele de familie, devenind Amos Oz. La doar 20 de ani i se publică primele povestiri în revista literară Keshet, cu puţin timp înainte de a fi trimis de colectivitatea kibbutzului să studieze filozofia şi literatura la Universitatea din Ierusalim. În 1967 luptă în Războiul de Şase Zile, iar în 1973 participă la Războiul de Yom Kippur.

După absolvirea Facultăţii de Filozofie a Universităţii Ebraice din Ierusalim revine în kibbutz, unde practică agricultura şi predă la liceul local timp de 25 de ani, până în 1986, când se mută împreună cu soţia şi fiul său în oraşul Arad, pe ţărmul Mării Moarte.

De-a lungul timpului Amos Oz a fost invitat al unor prestigioase instituţii de învăţământ superior precum Colegiul St. Cross, Oxford (1969-1970), Universitatea Ebraică din Ierusalim (1975, 1990) şi Colegiul Colorado Springs (1984-1985) din S.U.A. Din 1987, Amos Oz predă literatura ebraică la Universitatea Ben Gurion din Beer Sheva.

În 1991 Amos Oz devine membru al Academiei de Limbă Ebraică din Israel

Scriitorului israelian i-au fost acordate până în prezent zece titluri Doctor Honoris Causa din partea: Hebrew Union College – Cincinnati, Ohio şi Ierusalem (1988), Colegiul Western New England din Springfield, S.U.A. (1988), Universitatea din Tel Aviv, Israel (1992), Universitatea Brandeis, S.U.A. (1998), Seminarul Teologic Evreiesc din New York, S.U.A. (2006), Universitatea Ebraică din Ierusalim, Israel (2006), Institutul Weizmann din Rehovot, Israel (2006), Universitatea din Anvers, Belgia (2008), Universitatea pentru Străini din Siena, Italia (2010), Universitatea din Melbourne, Australia (2011).

Din 1965 până în prezent Amos Oz a publicat 35 de cărţi, dintre care 13 romane, patru volume de povestiri şi nuvele, cărţi pentru copii şi nouă volume care cuprind eseuri şi articole.

Amos Oz a scris numeroase cărți care au avut un succes uriaș

Primul său volum de povestiri, „Acolo unde urlă şacalii”, apare în 1965, fiind urmat de romanul „Altundeva poate” (1966). După succesul romanului „Soţul meu, Michael” din 1968, Amos Oz continuă să publice cărţi de ficţiune: „Până la moarte” (1971), „Atinge apa, atinge vântul” (1973), „Dealul Sfatului Nelegiuit” (1976), „Soumchi” (1978), „Odihnă desăvârşită” (1982), „Cutia neagră” (1987), „Să cunoşti o femeie” (1989), „Fima” (1991), „Să nu pronunţi: noapte” (1994), „Pantera din subterană” (1995), „Aceeaşi mare” (1999), „Poveste despre dragoste şi întuneric” (2002), „Deodată în adâncul pădurii” (2005), „Rime despre viaţă şi moarte” (2007), „Scene de viaţă campestră” (2009). Volumele de eseuri politice şi literare ale lui Amos Oz au fost traduse în multe ţări, cel mai cunoscut fiind „Cum să lecuieşti un fanatic”, publicat în 2002.

Cărţile lui Amos Oz au fost traduse în 42 de limbi, în 43 de ţări.

Printre numeroasele distincţii primite de autor se numără: Premiul Păcii (Germania, 1992), Premiul Israel pentru Literatură (1998), Marele Premiu Ovidius (România, 2004), Premiul Catalonia pentru Literatură (2004), Premiul Grinzane Cavour (Italia, 2007) şi Premiul Heinrich Heine (Germania, 2008).

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: cum s-a pozat solista
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: cum...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
„Mi-e rușine că nu am auzit de ea până acum”. Soprana din România care a devenit virală pe rețelele de socializare, după ce a cântat la cel mai mare festival de muzică electronică din Germania
„Mi-e rușine că nu am auzit de ea până acum”. Soprana din România care a...
Vila lui Silviu Prigoană a fost scoasă la vânzare! Cum arată „palatul groazei”, așa cum îl numește Adriana Bahmuțeanu, la interior! Suma uriașă pe care o cer pe casa cu piscină și cinema
Vila lui Silviu Prigoană a fost scoasă la vânzare! Cum arată „palatul groazei”, așa cum...
Momentul în care un munte se prăbuşeşte şi un zăcământ de cupru iese la suprafață
Momentul în care un munte se prăbuşeşte şi un zăcământ de cupru iese la suprafață
„Pentru prima dată în istorie”, Ucraina a lovit o instalație militară de pe teritoriul Rusiei cu rachete ATACMS cu rază lungă
„Pentru prima dată în istorie”, Ucraina a lovit o instalație militară de pe teritoriul Rusiei...
Câștigătorul premiului de 9,58 milioane de euro de la Loto 6 din 49 și-a ridicat banii. Ce știm despre el și despre biletul norocos
Câștigătorul premiului de 9,58 milioane de euro de la Loto 6 din 49 și-a ridicat...
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Mesajul cutremurător postat de Igor Cuciuc, tatăl Andreei Cuciuc, la o zi de la înmormântarea fiicei sale. Artistul nu a mai suportat durerea pierderii: „Prea repede a luat-o de lângă noi”
Mesajul cutremurător postat de Igor Cuciuc, tatăl Andreei Cuciuc, la o zi de la înmormântarea...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au dat vestea cea mare prin intermediul unui videoclip
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Ultimele cuvinte pe care Andreea Cuciuc a apucat să i le spună tatălui său înainte să moară! Igor Cuciuc a dezvăluit totul printre lacrimi: „I-am spus să meargă cu mine. Mi-a zis: Tata, eu am...”
Ultimele cuvinte pe care Andreea Cuciuc a apucat să i le spună tatălui său înainte...
Ninsori în aproape toată ţara începând de joi. La Bucureşti vom avea parte de zăpadă sâmbătă
Ninsori în aproape toată ţara începând de joi. La Bucureşti vom avea parte de zăpadă...
BANCUL ZILEI.  Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Smart TV-uri sub 500 lei la Auchan – Ar putea fi ofertele momentului!
Smart TV-uri sub 500 lei la Auchan – Ar putea fi ofertele momentului!
Structura IMENSĂ găsită pe fața ASCUNSĂ a Lunii
Structura IMENSĂ găsită pe fața ASCUNSĂ a Lunii
Ce s-a aflat după ce casa lui Silviu Prigoană a fost scoasă la vânzare. Arată așa și au ieșit la iveală detalii despre care nu s-a știut nimic până acum
Ce s-a aflat după ce casa lui Silviu Prigoană a fost scoasă la vânzare. Arată...
Cele 2 sate românești care au intrat pe lista celor mai bune destinații turistice. Au un potențial remarcabil și ar putea atrage mulți vizitatori din străinătate
Cele 2 sate românești care au intrat pe lista celor mai bune destinații turistice. Au...
Acestea sunt zodiile care vor încheia toamna excelent. Marian Golea a spus cine poate face bani frumoși: „O duce cel mai bine”
Acestea sunt zodiile care vor încheia toamna excelent. Marian Golea a spus cine poate face...
Se verifică banii românilor. S-a dat ordinul în România. Se dau pedepse cu închisoarea de până la 6 ani
Se verifică banii românilor. S-a dat ordinul în România. Se dau pedepse cu închisoarea de...
Fiica secretă a lui Prigoană. Cine este misterioasa tânără pe care voia să o înfieze. ''Îmi spunea că ar vrea să locuiesc cu el''
Fiica secretă a lui Prigoană. Cine este misterioasa tânără pe care voia să o înfieze....
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
Sprijinul Ungariei pentru Rusia atrage critici dure din partea Poloniei
Sprijinul Ungariei pentru Rusia atrage critici dure din partea Poloniei
Doliu la Casa Regală! Regina Camilla are inima frântă. Palatul Buckingham a făcut anunțul trist
Doliu la Casa Regală! Regina Camilla are inima frântă. Palatul Buckingham a făcut anunțul trist
Omenirea tremură. Se construiesc primele adăposturi antiatomice. Ce urmează
Omenirea tremură. Se construiesc primele adăposturi antiatomice. Ce urmează
„Nepotul” lui Ciucă, conectat la fieful PNL printr-un primar cercetat de DNA. „Sponsorul din umbră, microbuz de 100.000 €!”
„Nepotul” lui Ciucă, conectat la fieful PNL printr-un primar cercetat de DNA. „Sponsorul din umbră,...
Jaqueline Cristian a avut o apariţie de senzaţie, în costum de baie, pe o plajă din Dubai! A întors toate privirile
Jaqueline Cristian a avut o apariţie de senzaţie, în costum de baie, pe o plajă...
Ce diagnostic a primit Florin Niță după accidentarea de la meciul România – Cipru. Portarul naționalei a fost imediat înlocuit
Ce diagnostic a primit Florin Niță după accidentarea de la meciul România – Cipru. Portarul...
Charles Dumont, compozitor pentru Edith Piaf, a murit la 95 de ani
Charles Dumont, compozitor pentru Edith Piaf, a murit la 95 de ani
Satul din România considerat ca fiind unul dintre cele mai frumoase din lume. Turiștii străini s-au îndrăgostit de peisajele din zonă și revin aici cu mare drag
Satul din România considerat ca fiind unul dintre cele mai frumoase din lume. Turiștii străini...
Cum trebuie să așezi antenele routerului Wi-Fi ca să ai un semnal bun la internet. Greșeala pe care multe persoane o fac
Cum trebuie să așezi antenele routerului Wi-Fi ca să ai un semnal bun la internet....
Adriana Bahmuțeanu, disperată. Jurnalista nu mai suportă să stea departe de copiii ei: „Ia labele de pe copiii mei, că mor cu tine de gât, jar mănânci!”
Adriana Bahmuțeanu, disperată. Jurnalista nu mai suportă să stea departe de copiii ei: „Ia labele...
×